Nieuwe plantjes

Plantjes

Van een vriendin kreeg ik vorige week een goede tip. Zij is ook begonnen om zelf wat groentes te kweken op een hele simpele manier, waarbij je ook niet elke dag water hoeft te geven. Voor een vergeetachtig persoon als ik, is dat natuurlijk heel erg handig. Het werkt eigenlijk heel simpel, je pakt een paar plastic flessen…

P1050790

Die knip je doormidden…

P1050791

Je vult eerst de onderste helft met water (voor de stabiliteit ook handig) en de bovenste helft met potgrond, daarna draai je de dop een stukje open zodat het water wordt opgenomen door de aarde…

P1050792

Dan doe je er zaadjes in…

P1050794

En vervolgens parkeer je het geheel in je vensterbank. Nu maar wachten tot er iets boven de aarde uit komt!

P1050795

Ik heb in twee flessen wortelen gepoot en in twee flessen tomatenplantjes. Als ze groot genoeg zijn en het weer wat beter is, ga ik ze naar buiten verhuizen. Ik wil sowieso deze zomer wat meer werk gaan maken van een moestuin. Maar dan wel op een simpele manier, want ik ben geen tuinwonder.

Eten

Deze week op het menu: oesterzwammen (gelukkig met wat uitleg en een recept, want ik zou anders niet weten wat ik er mee moet doen), pastinaak, prei, trostomaten en witte kool. Qua fruit deze week is het appels, sinaasappels, mandarijnen, peren en bananen. Lekker hoor, dit gaat allemaal wel op komen!
Verder stond er leuk nieuws in de nieuwsbrief. Het gaat zo goed met het leveren van de pakketten, dat ze er een afleverpunt bij willen maken. Weliswaar niet dichterbij ons, maar toch fijn om te horen dat het zo goed gaat. Blijkbaar zijn er steeds meer mensen die bewuster met hun eten om willen gaan.

Kassa!

De afgelopen keer in Kassa!Groen was er een heel interessant stukje te zien over schoonmaken op een simpele, goedkope en groenere manier. Het is een aanrader om dat even terug te kijken. De mevrouw die de uitleg geeft over de producten heeft ook eigen blog waar je alles nog eens na kunt lezen, je vind het hier http://www.leesvoer.net/leesvoers-grote-overzicht-van-schoonmaakmiddelen.
Zij gebruikt in en om het huis alleen azijn, baking soda (daar issie weer!), afwasmiddel, zeep, olie en gewone soda. Dat is ook wel iets wat ik graag zou willen. Al die chemische troep in je huis en daarna het riool in, dat is vast voor niemand goed. Ik koop al sinds december geen schoonmaakmiddelen meer en was op zoek naar goede alternatieven, maar dat heb ik hier dus gevonden. Als alles hier op is, wordt er langzaam maar zeker overgeschakeld.
In deze aflevering praatten ze ook over het afsluiten van regenpijpen van het riool. Het schijnt dat sommige gemeentes hiervoor zelfs subsidie geven! Het is namelijk voor het milieu en voor onze riolen wel veel beter als het regenwater zoveel mogelijk terugloopt de grond in, in plaats van in een riool waar het eigenlijk niet thuishoort. Ons huis heeft aan de voorzijde nooit aangesloten gezeten op het riool, maar al sinds de bouw in 2008 loopt het water via een geultje terug de klinkerweg op, en zakt het daar de grond weer in. Wij hebben hier nooit problemen mee gehad, in de zin van een te drassige tuin of iets dergelijks. De andere helft van het dak, aan de achterkant dus, zit op het moment wel op het riool. De hoogste tijd dus om een regenton te kopen, de regenpijp door te zagen en weer op verschillende manieren te besparen. Het regenwater kun je namelijk weer gebruiken voor het water geven aan de plantjes en de moestuin, de kippen kunnen het water drinken en misschien komen er wel meer doeleinden bij als ik er wat meer ervaring mee heb.
Ik ga me erin verdiepen in ieder geval. Ook al levert het niet direct een financiële besparing op (water is immers niet zo duur), het is wel beter voor het milieu.

Advertentie

2 thoughts on “Nieuwe plantjes

  1. Ik was geinspireerd, want ik heb gisteren even 5 liter schoonmaakazijn gekocht. Geen flauw idee wat ik ermee moest doen, dus even googlen. Ik heb de nu badkamer schoon, een douchegordijn in de was, en een wc ermee schoon. Volgens mij werkt dit prima 🙂

Wat vind jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s